Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Σε κάθε εμπορική εταιρία με νομική προσωπικότητα, λύση συνιστά η για ορισμένους, προβλεπόμενους στο νόμο λόγους, οριστική παύση της δραστηριότητας της εταιρίας προς επιδίωξη του εταιρικού της σκοπού και η μετάπτωσή της σε στάδιο εκκαθάρισης. Ως εκκαθάριση αντίστοιχα, νοείται η διαδικασία που έπεται της λύσεως της εταιρίας, διεξάγεται από ειδικά προς τούτο όργανα της εταιρίας, τους εκκαθαριστές και έχει ως σκοπό τη διευθέτηση των οικονομικών (περιουσιακών ιδίως) εκκρεμοτήτων, που υφίστανται κατά την λύση της εταιρίας μεταξύ αυτής, των εταίρων ή μετόχων και των εταιρικών πιστωτών, εν τέλει δε τη διανομή της περιουσίας που θα απομείνει.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 19/10.4.2024 ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Με τη νέα διάταξη του άρθρου 127 ν. 5078/2023, ορίζεται ότι: «Η ασφαλιστική σχέση με τον e-ΕΦΚΑ προσώπων που έχουν την ιδιότητα εταίρου προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρείας ή μέλους διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας παύει την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσώπων που έχουν μία από τις ανωτέρω ιδιότητες και ταυτόχρονα την ιδιότητα του εκκαθαριστή της εταιρείας. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να διακόψει την ασφαλιστική σχέση αυτεπάγγελτα. Η ασφαλιστική σχέση των ανωτέρω προσώπων με τον e-ΕΦΚΑ διατηρείται για την άλλη τους υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση».
Συγκεκριμένα , εφόσον διαπιστώνεται από τις Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, η λύση και θέση εταιρείας σε εκκαθάριση, από στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης και καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), θα πρέπει να διακόπτεται αυτεπάγγελτα η ασφάλιση των προσώπων αυτών από το Μητρώο Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση.